Logo

 
 Aktuality a zprávy
 Orgány Společnosti
 Kluby a spolky
 Archivní sekce
 Společenská rubrika  
 
 Časopis Kaktusy
 Kaktusářské akce
 
 Fotogalerie
 Pěstitelská praxe
 CITES
 E-mailový adresář
 Odkazy
 
 Mimořádná nabídka
 Úvodní stránka
 

 

   Archivní sekce SČSPKS

Zpráva Archivní sekce SČSPKS za období 2008 - 2012

Vážené kolegyně a kolegové,
úplně na začátku bych Vám chtěl poděkovat za desetiletou spolupráci a za věnovanou přízeň ve věci budování archivu SČSPKS Je to už deset let, přesně 27. 8. 2002, kdy byl založen archiv, který dokumentuje a zachovává činnost kaktusářských klubů na území České a Slovenské republiky. Již od začátku činnosti patří mezi nejaktivnější kluby KK Dvůr Králové n. Labem, Příbram, Brno, Sokolov, Zlín, Nový Bydžov, Pardubice, ze slovenských klubů je velmi dobrá spolupráce s kaktusáři v Piešťanech, Trnavě, Vrútkách či Košicích. Ale dík patří i všem ostatním, kteří dle svých možnosti zašlou s dotazníkem i pozvánku na výstavu, foto z výletu nebo CD s historií klubu. Zajímavé materiály přišly také od p. Koupelky a p. Pavlíčka.

Při zakládání archivu byla několikrát zdůrazňována finanční stránka, následně byla provedena i revize vynakládaných prostředků AS a nebyly zjištěny nedostatky. Samotné náklady spočívají převážně jen v poštovném za dotazníky a za papírenské potřeby jako folie a papírové pořadače - tzn. náklady minimální! Objevily se i nesrovnalosti v adresách - změny adres se budou porovnávat mezi AS - pokladníkem Ing. Stuchlíkem a prezidentem SČSPKS Ing. Víchem, jak se již stalo.

Zprávy o činnosti archivu vycházejí každý rok v prvním č. časopisu Kaktusy, na webových stránkách společnosti jsou umístěny články o založení archivu, zprávy za čtyřletá volební období a zejména série historických písemností, letošní rok již byla jedna umístěna a do konce se objeví ještě jedna na téma: sjezdy Svazu českých kaktusářů. Zde bych také chtěl poděkovat za dobrou spolupráci s webmasterem p. Podešvou. Archiv samotný se skládá ze dvou částí - ta první obsahuje 92 složek z období konce 60. let do poloviny let sedmdesátých a druhá - novější - má 105 složek, s materiály převážné od vzniku archivu. Nejedná se jen o kluby samotné, ale zakládány jsou i písemnosti, např. Andské sekce, gymnofilů či pěstitelů sukulentů. U velkých akcí, jako byla Národní výstava v Olomouci či Úhly pohledu v Praze, je ale věcí velmi málo a budu rád za každý příspěvek.

Samotný archiv není ale jen jediným výsledkem práce nás všech okolo historie kaktusářství u nás. Stále častěji se objevují články k výročím trvání klubů, jejich spolkové činnosti, velmi zajímavou je chronologické zpracování kaktusářské historie zaměřené k 20. výročí vzniku SČSPKS, kterou nastartovali bři červinkové a průběžné po internetu doplňovali pánové Staník, Dráb, Šedivý, Gratias, Král a z archivu byly poskytnuty zejména informace ohledně masového vzniku klubů na počátku 70. let.

Současná doba a zejména ekonomická situace spolkům a spolkové činnosti příliš nepřeje, existenční starosti jsou na předním místě a kaktusářská generace stárne. O to více bych chtěl na závěr ještě jednou poděkovat všem, kteří se snaží pomoci zmapovat a dát dohromady mizející informace o kaktusářství v našich zemích.

    Děkuji za pozornost, J. V.
     
   

 

Dokumenty a informace

Jak funguje Archivní sekce

Zpráva Archivu SČSPKS za období 2012 - 2016

Zpráva o činnosti Archivu SČSPKS za rok 2015 a výstavy v roce 2014

Zpráva o činnosti Archivní sekce SČSPKS za r. 2014

Archiv SČSPKS v dalším desetiletí…

Zpráva Archivní sekce za období 2008 - 2012

Zpráva Archivní sekce za období 2004 – 2008

Zpráva o činnosti Archivní sekce za rok 2003 

Založení Archívní sekce SČSPKS

Dotazník pro předsedy organizací 

Ukázky z archivu

Historické materiály I.
Historické materiály II.

Historické materiály III.
Historické materiály IV.
Historické materiály V.
Historické materiály VI.
Historické materiály VII.

Historické materiály VIII.
Historické materiály IX.
Historické materiály X.
Historické materiály XI.
Historické materiály XII.

Kaktusářské zajímavosti I.
Kaktusářské zajímavosti II.
Psáno v roce 1964… (časopis)

Kontaktní adresy

Jiří Vochozka
Pražská 291
378 06 Suchdol nad Lužnicí
Česká republika
E-mail: arch.sek.scspks@seznam.cz

Blažej Strašifták
Saleziánska 48
917 01 Trnava
Slovenská republika
E-mail: blazej.st@gmail.com

Radek Čech
Hlína 58
664 91 Ivančice
Česká republika
E-mail: cech.r@seznam.cz

 

 


Loading
     

SČSPKS © 1998-2012, aktualizováno 19.08.2018.  Webmaster ing. Zdeněk Podešva, e-mail: podesva@post.cz