Logo

 
 Aktuality a zprávy
 Orgány Společnosti
 Kluby a spolky
 Archivní sekce
 Společenská rubrika  
 
 Časopis Kaktusy
 Kaktusářské akce
 
 Fotogalerie
 Pěstitelská praxe
 CITES
 E-mailový adresář
 Odkazy
 
 Mimořádná nabídka
 Úvodní stránka
 

 

   Archivní sekce SČSPKS

Zpráva o činnosti Archivní sekce SČSPKS za rok 2003

Máme za sebou první rokexistence archivní sekce, která byla založena v září 2002. Protože zprávy o činnosti organizací se vztahují na kalendářní rok, podáváme tuto zprávu nikoli ke dni zasedání celostátního výboru SČSPKS, které se koná vždy v září, ale nyní na začátku roku 2004.

Archivní sekce začala svou činnost zasláním dotazníku na všechny k 1. lednu 2003 známé organizace v České republice a ve Slovenské republice.

Vyplněné dotazníky zaslalo 38 organizací, jmenovitě tyto:
Brno, Broumov, Byšice, Česká Lípa, České Budějovice, Děčín, Dvůr Králové nad Labem, Hodonín, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Jihlava, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Kladno, Kolín, Kroměříž, Mariánské Lázně, Mladá Boleslav I. - oznámení o zrušení!, Most, Nový Bydžov, Olomouc, Orlová-Lutyně, Pardubice, Plzeň, Poděbrady, Přerov, Příbram, Rokycany, Roudnice nad Labem, Sokolov, Teplice, Trnava, Uherské Hradiště II., Ústí nad Orlicí, Varnsdorf, Vrútky, Vsetín a Zlín.

Zejména nás potěšila aktivita následujících klubů, které poslaly rozsáhlý materiál jak ze současnosti, tak i z minulosti svých klubů: Byšice (p. Rektořík), Dvůr Králové n. L. (p. Franc), Nový Bydžov (p. Kobr), Příbram (p. Klikar), Tábor (p. Lexa), Zlín (p. ing. Pešat). Zrušená organizace ve Znojmě (p. ing. Hladík) zaslala obsáhlý archivní materiál. Škoda, že velmi málo materiálů je ze Slovenska, příjemnou výjimkou jsou KK Islaya v Trnavě (p. Strašifták) a Spolok priateľov kaktusov ve Vrútkách (p. Novotný), odkud byly získány téměř kompletní historie těchto agilních organizací. Je třeba ale poděkovat všem, kteří poslali třeba i pár písemností či jiných drobností - ať se jedná o staré plakáty či pozvánky na schůze a výstavy. Zároveň nyní zpracováváme tisíce listů klubových zpráv ze sedmdesátých a osmdesátých let již minulého století, které se zachovaly a jsou základem našeho archivu. Je zde ale stále mnoho časových mezer, které bude třeba doplnit a věříme, že se nám to spolu podaří.

Na náš dopis nereagovalo 49 organizací, které byly následně kontaktovány telefonicky či opětovným zasláním dotazníku - bohužel bezvýsledně! Vyjádřeno v procentech, odpovědělo 43,68%, neodpovědělo 56,32% z celkového počtu 87 organizací v ČR a SR. Zdá se, že některé organizace nepochopily význam a poslání svazového archivu - nejde o získávání "tajných informací", ale o klubový život a činnost toho kterého kaktusářského klubu. Archivní sekce fungují i v okolních zemích a zdejší kluby jsou hrdé na svou činnost, což prezentují i dodáváním všech možných materiálů o své organizaci. Není zde rozhodující velikost a počet členů, i ten nejmenší klub prezentovaný několika členy má své místo a význam v našem kaktusářském svazu! Toto vše dohromady dává obraz o činnosti našeho kaktusářství, které má velmi bohatou minulost, přítomnost a určitě i budoucnost! Snažme se proto všichni, aby pro další generaci kaktusářů zůstalo co nejvíce informací, se kterými budou naší následovníci moci pracovat. Snad se sem hodí i staré pořekadlo: „Kdo si neváží minulosti, neváží si ani současnosti!“

Připomínáme vedoucím funkcionářům organizací, že jim ze stanov vyplývá povinnost zasílat hlášení o činnosti organizace výboru (archivní sekci) SČSPKS!

Organizacím, které s námi navázaly spolupráci upřímně děkujeme. V příštím a dalších rocích budou dostávat opět dotazník, v němž nám sdělí to, co se událo v roce právě minulém.

Za archivní sekci:
Ing. Dufek, Praha
Jaroslav Stejskal, Hrušovany n. J.
Jiří Vochozka, Suchdol n. L.
 
Dne 7. ledna 2004

Dokumenty a informace

Jak funguje Archivní sekce

Zpráva Archivu SČSPKS za období 2012 - 2016

Zpráva o činnosti Archivu SČSPKS za rok 2015 a výstavy v roce 2014

Zpráva o činnosti Archivní sekce SČSPKS za r. 2014

Archiv SČSPKS v dalším desetiletí…

Zpráva Archivní sekce za období 2008 - 2012

Zpráva Archivní sekce za období 2004 – 2008

Zpráva o činnosti Archivní sekce za rok 2003 

Založení Archívní sekce SČSPKS

Dotazník pro předsedy organizací 

Ukázky z archivu

Historické materiály I.
Historické materiály II.

Historické materiály III.
Historické materiály IV.
Historické materiály V.
Historické materiály VI.
Historické materiály VII.

Historické materiály VIII.
Historické materiály IX.
Historické materiály X.
Historické materiály XI.
Historické materiály XII.

Kaktusářské zajímavosti I.
Kaktusářské zajímavosti II.
Psáno v roce 1964… (časopis)

Kontaktní adresy

Jiří Vochozka
Pražská 291
378 06 Suchdol nad Lužnicí
Česká republika
E-mail: arch.sek.scspks@seznam.cz

Blažej Strašifták
Saleziánska 48
917 01 Trnava
Slovenská republika
E-mail: blazej.st@gmail.com

Radek Čech
Hlína 58
664 91 Ivančice
Česká republika
E-mail: cech.r@seznam.cz

 

 


Loading
     

SČSPKS © 1998-2012, aktualizováno 19.08.2018.  Webmaster ing. Zdeněk Podešva, e-mail: podesva@post.cz